×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Четвъртък, 15 Октомври 2015 10:52

Пчелари от Царево на изложение в Брюксел

Оценете
(1 глас)

От 30.09.2015г. - 01.10.2015г. в Европейския парламент в Брюксел се проведе пчеларско изложение "Седмица на пчелите и опрашването".Организатор на мероприятието беше г-жа Мария Габриел-зам.председател на ЕНП в ЕП (ръководител на българската делегация в групата на ЕНП, зам.председател на интергрупата "Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие в Европейския парламент, също така и председател на работната група "Пчеларсвто и здраве на пчелите"). Активно участие взеха представители на ЕК, водещи международни експерти, евродепутати, земеделски производители пчелари от редица европейски страни. Изложението "Седмица на пчелите и опрашването" беше открито от Министъра на замеделието и храните на България - г-жа Десислава Танева.

„Както в Страсбург така и в Брюксел имахме чудесната възможност да представим световно известния, най-вкусния-Странджански манов мед, като 90% от посетителите на българския щанд се интересуваха именно от мановия мед. На Министър Танева зададох следния въпрос: "Министър Танева, за мен е чест и удоволствие, че ние сме заедно в Брюксел по покана на г-жа Мария Габриел и "Седмица на пчелите и опрашването", какво е вашето впечатление, както се вижда нашият щанд е най-посещаваният от гостите и гражданите на Брюксел?", заяви Манол Тодоров, управител на пчеларска фирма „МАНА”

"Първо искам да кажа, че се гордея с това, че българските пчелари имат чудесно изграден щанд на седмицата на пчелите в "Селището на пчелите", на форума организиран от Мария Габриел. Гордея се и с това, че щанда с нашите български пчелни продукти е най-посещаваният в селището на пчелите. Друго, което искам да кажа, е че вече всички работим, за да изградим модел на взаимно сътрудничество и работа между замеделските производители, които обработват земи и сеят култури и пчелите от друга страна. Този модел трябва да позволи и даже да гарантира на двете страни взаимни ползи и допълнителна добавена стойност на продуктите. На пчелите дължим биоразнообразието. България е невероятна страна с много добри природни дадености за това и се надявам, че новите политики, които ще приложим в хода на тази година за задействане на процедури за одобрение в ЕК, ще позволят подпомагане по мярка агроекология.", сподели Министър Танева пред Манол Тодоров.

„На Конференцията, която се проведе в ЕП, отново поставихме проблемите на сектор пчеларсвто, а именно високата смъртност на пчелите и неадекватното финансиране на пчеларите. Благодарим на г-жа Габриел за поканата, за отличната организация. За пореден път показа загрижеността и заинтересоваността си за решаване на проблемите на фермерите от България и Европа.”, допълни Манол Тодоров.

Прочетена 5211 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево