×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Понеделник, 03 Август 2015 11:07

Министър Танева и кмета Лапчев откриха XII-ят Фестивал на мановия мед „Царево – царството на мановия мед“

Оценете
(2 гласа)

В събота, 1 август, бе даден старта на XII-тиФестивал на мановия мед "Царево - царството на мановия мед". Фестивалът официално бе открит в Царево от кмета на община Царево инж.Георги Лапчев и министъра на земеделието и храните г-жа Деислава Танева. Паралелно с него се провежда и „Фестивал на Странджанския цветен прашец”.

„Радвам се, че за дванадесети път се провежда този прекрасен фестивал в Царево. Община Царево помага и винаги ще помага на пчеларите за организирането на фестивала. Пожелавам на всички пчелари повече мана, плодородна година и повече успехи в работата.”, заяви кметът на общината инж.Георги Лапчев.

„Странджаският манов мед е известен със специфичната си характеристика и има всичките условия да бъде вписан в регистрите като защитено географско указание. Екипът на МЗХ е готов да подкрепи и съдейства за провеждане на процедурата. Това ще брандира със специално лого продукцията на всички пчелари, които произвеждат в Странджа най-полезния мед със специфични вкусове и характеристики и това ще им позволи да получат и по-висока цена.

В готвената първа нотификация на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще предложим изменение на мярката по агроекология, с което земеделските производители, отглеждащи медоносни култури със задължението на паша на пчелите, ще получават компесаторни плащания. Част от тази подкрепа ще е директно за пчеларите. Надяваме се до края на годината да получим одобрение. От следващата кампания по директните плащания  2016  г. вие да може да кандидатствате и по този начин да получите още един стимул за развитие на вашата дейност. МЗХ подкрепя и ще продължи да подкрепя с финансовите средства, с които разполага изложения във всички сектори, които биха позволили на производителите, да представят пряко на потенциалните потребители продукцията си. Тази година за първи път пчеларите в биологично направление получават  финансови средства.”, заяви на откриването на фестивала министър Танева.

„Искам да благодаря на всички колеги за участието на фестивала, да благодаря на кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев и на Общинска администрация за оказаното съдействие и подкрепа при осъществяването на събитието, както и на министерството на земеделието и храните за всички усилия, които полагат за нас пчеларите.”, заяви организатора на събитието и пчелар Манол Тодоров.

На официалнотооткриване присъстваха гостите Румен Желев, народен представител от ПП ГЕРБ, Кирилка Янина, началник отдел „Пчеларство, мляко и интервенции”, Анна Петрова, гл. есперт мярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, Ирина Лазарова – директор на дирекция „Селскостопански пазарни механизми” (СПМ), Силвия Васлилева – началник отдел „Животновъдство и генетичен ресурс” и др.

Пчелари от цялата страна се включиха в събитието, а по време на фестивалните дни те ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. Фестивала на мановия мед ще продължи до 10 август в Царево.

Прочетена 3493 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево