×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Четвъртък, 09 Април 2015 10:20

Танцьори от Царево представиха българския фолклор на фестивал в Италия

Оценете
(3 гласа)

Фолклорен Танцов клуб "Астея"- Царево участва в IV Международен Пролетен Фестивал "Lago di Garda" във Верона, Италия.  В рамките на 3 дни ансамбли и групи от цяла Европа представяха на сцена своето фолклорно наследство. На официална среща с кмета на града, представители от клуб „Астея“ поднесоха подаръци и поздравителен адрес, изпратени от кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев.

Фестивалът бе открит с дефиле на участниците, на което танцьорите от Царево се откроиха с изключителна атрактивност. Те привлякоха вниманието на останалите участници, както и на местните жители с носената от тях разнообразна колекция от автентични български фолклорни носии. Царевци показаха красотата на шопска, хасковска, кюстендилска, варненска, македоноска и др. облекло, повечето от които с над 100 годишна история.   Колекцията е собственост на д-р Румяна Георгиева, която любезно предостави на „Астея“ събраните и комплектовани лично от нея старинни български носии.  

Царевският клуб, с хореографи Росица и Николай Димитрови се представи с по три различни  български хора в две от вечерите на фестивала. От аплодисментите на публиката най-ценни за „Астея“ се оказаха на около 60 български сънародници от Балчик, които също представяха България на фестивала. От Италия клуб „Астея“ се завърна с медал и предметна награда, както и сувенир от муранско стъкло, изработвано единствено в региона на Венеция. Сувенирът е специален подарък за кмета на Царево от неговия италиански колега.

Прочетена 4367 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево