Вторник, 10 Ноември 2015 09:03

КОМЕДИЯТА „ГОСПОЖА МИНИСТЕРШАТА” С РЕЖИСЬОР ЙОСИФ СЪРЧАДЖИЕВ НА 13 НОЕМВРИ В ЦАРЕВО

Оценете
(3 гласа)

Една комедия на нравите от Бранислав Нушич, искряща като балканско шампанско

Възход и падение (в четири действия) Една жена, родена на управлява!  

Какво ще се случи, ако съдбата й поднесе тщеславното звание Госпожа Министерша?

            Шеметна поредица от политически ходове, динамична домакинска дипломация и безогледен стремеж към лична изгода.   

Сюжетът на „Госпожа Министершата“ се развива около едно българско семейство, което е на прага на мизерията, докато главата на семейството, който е назначен за министър, всички се изкачват скоростно по стълбицата на обществото. Привлечени от положението, всички роднини наобикалят семейството, искайки всеки от тях да получи по нещо.

Йосиф Сърчаджиев:„Дайте власт на простака и тогава му скройте шапката" - това ни казва големият сръбски сатирик Бранислав Нушич със знаменитата си комедия „Госпожа Министершата". Погледнете съвремието. Вижте как се облича, например, г-жа Меркел - безспорен европейски и световен лидер сред жените и я сравнете с нашите госпожи в политиката. Демонстрацията на тоалети и ежедневната им смяна в парламента, като на треторазрядно модно ревю, за какво Ви говори? Понякога не липсват и „розови панделки", като на г-жа Министершата. Ще кажете, че това е дребен пример, но нали в капката вода се съдържа формулата на океана?! По една постъпка може да се отсъди за цялостната личност на човека. А когато от такива човеци зависи съдбата на нацията, нейният просперитет, духовният й ръст, или опростачването й, тогава ако не можем да направим нищо друго, можем поне да осмеем тези хора.
Бранислав Нушич не пожалва и така нареченият „народ", представен от групата на роднините в комедията и няколко „герои" от министерствата. Сатиричното му жило се забива в манталитета на тези персонажи. Необразовани, алчни, хитреци и простаци, те са готови да пълзят по корем пред властника, а когато падне от власт, могат да го убият и с камъни. Това е положението.

Тази комедия - сатира не се нуждае от обяснения. Тя е като криво огледало на скритата човешка същност, от което няма как да се избяга..."

            Постановката ще се играе на 13-ти ноември в НЧ „Георги Кондолов” от 18.00ч. Билети могат да се закупят на касата в читалището.

Прочетена 2582 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево