×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 912
Печат на тази страница
Вторник, 23 Декември 2014 09:57

ОДЗ "ДЕЛФИНЧЕ" гр. АХТОПОЛ

Оценете
(3 гласа)

ОДЗ”Делфинче”,гр. Ахтопол

        През 1979 на 28 декември в град Ахтопол е открита целодневна детска градина. Директор е Стефана Долапчиева, учителки СтоянкаДимова, Катя Георгиева. С общите усилия на учители и родители се оформя двора с уреди и осветителни тела. На 22.05.1981 година излиза решение на окръжна комисия - детската градина да носи името „Митко Палаузов”. Броят на групите е две.

         През 1984 година, месец ноември е завършено художествено пано на западната фасада  на градината по мотиви от български народни приказки, изработено от художника Владимир Ценов. Паното предизвиква интерес и до днес и е обект на фотографии.

         През 1986 година е открита трета група към ЦДГ, временно помещаваща се в битовата сграда на ТПК ”Колективен труд”.

От 2011 година детската градина преминава на делегиран бюджет. От месец април 2012 година, с решение на Общински съвет гр. Царево, името на детската градина е ЦДГ„Делфинче”.

           От  септември 2012 година е открита яслена група, назначени са две медицински сестри и 2 детегледачки, детската градина става ОДЗ”Делфинче” със 100 деца – разпределени в три градински и една яслена група.

През 2014 година се отбеляза 35 годишен юбилей на детската градина.

            Детското заведение  се посещава от деца от три населени места - гр.Ахтопол, с. Варвара и с. Синеморец. Обхванати са всички подлежащи на задължително обучение деца.

           Детската градина разполага с просторна сграда, слънчеви зали, много сервизни помещения, физкултурен салон и локално парно, обширен двор. През лятото в минали години са ни гостували деца от различни детски градини и домове от страната. Природните условия –климат и плажна ивица са притегателния фактор.

Екипът е амбициозен и работи всеотдайно за развитие и утвърждаване авторитета на детската градина. Директор Н.Паскова, старши учители- Е. Цветкова, Д. Катранджиева, Й. Петкова, С. Блацалиева, Г. Петкова, учителЗл. Дикова, административен персонал- М. Стоева, Ст. Анестиева, непедагогически-Т. Малалиева, К. Стоева, И. Тодорова, П. Русинова, Й. Йорданова, Р. Грудева, А. Костадинов, м.сестри- Н. Цветкова, Р. Маврова, Т. Димитрова.

              Днес  ОДЗ”Делфинче”  функционира  с три градински и една  яслена група- 90 деца. Градината е място с естетична и комфортна среда за децата. Всички изяви и инициативи на  градината не остават незабелязани - срещат подкрепа на общинско и местно  ниво. Амбициите на ОДЗ”Делфинче” са да поддържа все така високо авторитета на предучилищното възпитание в града и да е желано и притегателно място за деца и родители.

Прочетена 3459 пъти